Denne lidelses navn er langt og umiddelbar svær tilgængelig. Forklaringen på navnet er følgende:
Persisterende betyder blivende
Hyperplastisk betyder fortykkelse
Tunica Vasculosa Lentis er et nætværk af blodkar, som i fosterstadiet ernærer linsen. Primær Vitreus er dette netværks blodåre samt det omliggende væv.
Dvs. at Persisterende Hyperplastisk Tunica Vasculosa Lentis er en blivende og fortykket rest af de forgrenede blodkar, som i fosterstadiet ernærer linsen.
Persisterende Hyperplastisk Primær Vitreus er en blivende og fortykket rest af blodkaret som ernærer Tunica Vasculosa Lentis.
I fosterstadiet, hvor linsen dannes, er disse strukturer vigtig for linsens udvikling og ernæring. Når linsen dag 45 er færdigdannet, vil netværket tilbagedannes, og ved fødslen er strukturerne normalt helt forsvundet. Hvis denne tilbagedannelse fejlagtigt ikke finder sted, vil dele af denne struktur forblive bag linsen, og kan desuden medføre en misdannelse af linsen.
PHTVL/PHPV kan inddeles i 6 sværhedsgrader.
Meget små gul/brune/hvide pletter i eller bag på den bagerste linsekapsel. Centralt i linsen en bagerste cataract med gult/brunt bindevæv og pletter, som ligger mere tæt end i grad 1. Linsens form er normal, men en større del af nettet af blodårer, Tunica Vasculosa Lentis, ses bag på linsen, og blodåren fra den Primære Vitreus kan følges bag ud til synsnerven. Linsens bagside er deform, men ellers ses de samme forandringer som ved grad 2. Kombination af grad 3 og 4. Kombination af alle de tidligere grader og desuden forandringer i form af f.eks. en uregelmæssig linse, en for lille linse, større klumper af pigment eller blod eller frit flydende blod bag linsen.
Grad 1 påvirker ikke hundens syn og udvikler sig sjældent gennem hundens liv. De øvrige grader påvirker hundens syn i større eller mindre grad. Desuden opstår der grundet den unormale tilbagedannelse af blodkarrene en cataract, som ofte er fremadskridende.
Der kan også fra blodkarret forekomme en blødning bag linsen. Blødningen kan føre til blindhed.
Lidelsen er arvelig hos visse racer bl.a. hos Staffordshire Bull Terrier og Dobermann. Lejlighedsvis ses lidelsen hos andre racer. Det formodes at lidelsen nedarves dominant med varierende penetrans. Men en mere komplex arvegang kan ikke udelukkes.
Avlshunde bør undersøges af en Øjenpaneldyrlæge, inden de indgår i avl.
Lidelsen er medfødt, og hvalpe kan undersøges fra 6 ugers alderen.