Ikke helende hornhindesår (Indolent Cornea Ulcus) - Kanin
Kaniner får af og til sår på hornhinden, og oftest heler disse sår i løbet af få dage. Hvis et hornhindesår ikke er helet op efter 1-2 uger, er der tale om et kronisk hornhindesår. Årsagerne til at et hornhindesår bliver kronisk er flere. En konstant irritation fra fremmedlegeme, fejlplacerede øjenlåg eller ekstra øjenhår kan hindre hornhinden i at hele. Men det kan også være en defekt i hornhindens øverste lag, som er grunden til, at hornhinden ikke heler normalt.
Hornhinden består af 3 lag. Når der opstår et sår på hornhinden vil det yderste cellelag (overfladecellerne)formere sig hurtigt, hæfte sig fast til en lille membran, som ligger mellem yderste og mellemste lag og dermed hele læsionen. I tilfælde af indolet cornea ulcus formerer det yderste cellelag sig normalt, men hæfter sig ikke fast til det mellemste lag. Dette medfører at det yderste cellelag ligger løst, og hornhinden ikke heler.
Denne type hornhindesår heler ikke trods behandling med øjendråber eller øjensalve af forskellig slags. Dette skyldes, at det ikke er infektion, der er årsag til den manglende heling.
Symptomerne på denne type hornhindesår er som ved andre hornhindesår. Patienten har ondt, kniber øjet sammen, er nedstemt og mindre aktiv. Øjet er rødt, og der ses øget tåreflåd.
Diagnosen stilles ved undersøgelse af det syge øje i et mørkt lokale og med god forstørrelse i form af lup eller øjenmikroskop. Hermed kan dyrlægen konstatere, at der er et unormalt og uklart område i hornhinden. Hornhinden farves, og herved kan det vurderes om dele af hornhindens yderste lag er løstsiddende.
Indolente Cornea Ulcus kræver kirurgisk behandling for at hele. Behandlingen består i at fjerne den del af hornhinden, som sidder løst. Herefter udføres en så kaldt keratotomi, som medfører, at det yderste hornhindelag har nemmere ved at hæfte sig fast. Efterfølgende beskyttes hornhinden med en kontaktlinse.
Det kan være nødvendigt med flere behandlinger, men oftest heler såret 1-2 uger efter operationen. Og selvom det kan være nødvendigt at gentage behandlingen, er det bare med at bevare tålmodigheden, idet fremtidsudsigterne er gode og resultatet næsten altid er fuld heling. |